Molde mot VAR

ForsideProsessenHvorfor meg?Eksterne lenkerArgumenter

“VAR har kommet for å bli”

Det er ingen naturgitte egenskaper ved VAR som gjør at det ikke kan avskaffes. Styret i NFF innførte VAR, og de kan avskaffe VAR. VAR gjør ikke noen fotballspillere til bedre spillere. VAR er ikke nødvendig for å heve nivået på ligaen, lagene eller spillerne. Og det får ikke flere folk på stadion.


“Det vil bli dyrt å avskaffe VAR”

Denne påstanden dukker ofte opp. Det er likevel ingen som har greid å komme med noen konkrete estimater på en eventuell kostnad. TV2 har sagt at om fotballen ønsker å avskaffe VAR, vil de være medgjørlige for å realisere dette. Avtaler kan alltid endres eller avvikles. Det at klubbledere og NTF og NFF nekter å offentliggjøre VAR-avtalen, må være fordi de tjener på å holde den hemmelig og kunne komme med påstander om hvor dyrt det vil bli å avskaffe. Så lenge de verken legger frem avtalen eller tall, så bør alle supportere se bløffen deres.


“Vi kan jo videreutvikle VAR”

Premier League har prøvd å videreutvikle VAR i flere år. Ligaen med desidert størst ressurser, er fortsatt full av kontroversielle avgjørelser og feil. I Norge ønsker NTF og NFF å få flere kameraer (sju stk) på kampene for å gjøre VAR bedre. Alle kampene i PL har over 20 kameraer. Det er ingenting som tilsier at ES skal løse et ressursproblem som PL ikke greier. De som ønsker å videreutvikle VAR må dessuten konkretisere hva denne videreutviklingen skal bestå av. Skal man ta raskere avgjørelser, eller skal vi ha flere kameraer for å øke antall riktige avgjørelser? Dette er to forskjellige veier videre for VAR som er motstridende, og deltakerne på årsmøtet fortjener å høre hvilken vei de som ønsker å videreutvikle VAR vil gå.


Premisset for rettferd er feil, og VAR har ikke noe med rettferdighet å gjøre. Så lenge de fire dommerne til stede er upartiske, gjør så godt de kan, og behandler begge lag likt, er dømmingen rettferdig. En eventuell dommertabbe kan være både ekstremt surt, og potensielt få store konsekvenser for utfallet av kampen, men det handler om flaks, uflaks og tilfeldigheter, ikke urettferdigheter. Om man er opptatt av rettferdighet i fotballen er det mange andre kamper man kan ta, om saker som er langt mer urettferdig enn dommertabber. Som at noen lag har hjemmekamp hver 16. mai, med den økonomiske og konkurransemessige fordelen det gir, at lag har ulik hviletid før kamp, eller at lag norske klubber møter i Europa pumpes fulle av penger av en diktator.
Om man likevel skulle mene at fotballdømming og VAR handler om rettferdighet, er det uansett tvilsomt hvorvidt VAR fører til “mer rettferdighet”. Det resonnementet forutsetter at det finnes én forståelse av hele fotballens regelverk, at regelverket er svart-hvitt og uten skjønn, noe som ikke er tilfellet. Nesten all dømming handler om skjønn. Dommerens “list” varierer fra kamp til kamp, og fra dommer til dommer, såpass mye at enkelte klubber i utlandet har egne “dommereksperter” som analyserer dommerne og forbereder spillerne på hvordan dommeren vil opptre i ulike situasjoner. Slik handler regelverket i fotball og dømming i stor grad om skjønn og subjektive vurderinger. Rettferdighet er ikke noe regnestykke eller en skala fra 0-100, men handler om ens egen opplevelse av rettferdighet. Jeg tror de færreste har følt at kampene i Eliteserien de siste to årene har vært mer rettferdige enn før. Snarere tvert imot oppleves det mer urettferdig, siden dommerne blåser på mindre enn før samtidig som det føles helt tilfeldig hvorvidt VAR griper inn eller ikke.

“Dommerne trenger VAR/vi må hjelpe dommerne”

Det er forståelig at noen dommere ønsker VAR, siden det er godt honorert å være VAR-dommer og man er langt mindre eksponert enn dommerne på stadion. Samtidig gjør VAR at man som dommer kan forlenge karrieren også etter at fysikken ikke strekker til. Dommerne har ikke hengt med på utviklingen de siste årene, det er helt klart, men løsningen er ikke VAR. Å bruke penger og ressurser på VAR istedenfor å heve kvaliteten på dommerne er å gi opp. Pengene som brukes på VAR kunne i stedet vært brukt på eksempelvis profesjonalisering av dommerne. Slik kunne de trent mer med klubbene, hatt flere samlinger eller penger kunne blitt brukt på rekruttering av yngre dommere der det er store utfordringer i dag.


“VAR gir færre skader, siden lovbrudd blir slått oftere ned på”

Påstanden baserer seg på et svært tynt tallgrunnlag, som i beste fall kan slå fast en korrelasjon, ikke kausalitet. Det er også mye som kan tyde på at VAR fører til flere skader, ikke færre. Spillerforeningen i England gikk i fjor ut og mente at VAR er skyld i flere muskelskader i Premier League, fordi spillernes muskulatur blir kald under de lange stoppene i spillet, før de så må ut i full sprint med en gang kampen starter igjen. I tillegg er de tunge flaggene, som kommer som følge av VAR, skyld i flere skader. LSKs Vebjørn Hoff gikk tidligere i år på et løp sent i kampen, der assistentdommer lot flagget være nede til tross for en åpenbar offside. Hoff ble skadet og måtte forlate banen. Dette er det flere eksempler på, og det er ingen grunn til å tro at det ikke vil bli flere slike skader i årene som kommer.


“Vi må ha VAR i hjemlig liga for å konkurrere internasjonalt”

Det viktigste for norsk fotball er nettopp den norske fotballen, ikke de internasjonale turneringene. I 2023-2024 sesongen ble det spilt 240 eliteseriekamper på norsk jord, til sammenligning ble det spilt 6 gruppespillskamper i europeiske turneringer i Norge. Å belaste hele den norske toppdivisjonen med VAR, kun for at 1-2 norske lag hver sesong skal spille 6-8 kamper hver i Europa, mener jeg blir helt feil, og da enten glemmer man eller er uenig i at det faktisk er Eliteserien som er viktigst. Argumentet om at vi må ha VAR i Eliteserien for å konkurrere internasjonalt bygger på at VAR endrer fotballen og måten fotballen spilles på, hvis ikke er ikke argumentet holdbart. Jeg ønsker ikke å endre fotballen, og å ytterligere øke avstanden mellom Eliteserien og første divisjon, og ikke minst forskjellen mellom toppfotballen og grasrota.


“Det er bare et fåtall, aktive supportere, som roper høyt og ikke vil ha VAR, flertallet støtter VAR og vil ha mer rettferdig fotball”

I en undersøkelse blant 10 000 supportere i England i 2023 sa 63% at de var motstandere av VAR. Til sammenligning var 75% for før innføringen. Blant de som går på kamp sa hele 79% at erfaringen deres med VAR var dårlig eller veldig dårlig. Under EM i sommer var det så mye bråk og motstand mot VAR blant “vanlige folk” her i landet. Selv om vi som nasjon ikke engang var med i EM, måtte NRK hasteinnkalle til debatt på TV.